Sağlık

Ağrı ve Şişlik Malign Bir Kemik Tümörünün Öngörüsünü Yapabilir

Kemik dokularındaki hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması ile ortaya çıkan kemik tümörleri hayatın her döneminde görülebilmektedir. İyi huylu ve kötü huylu olarak sınıflandırılan kemik tümörleri vakit kaybetmeden uzman yardımı ve gerekirse kişiye özel tedavi planlaması gerektirir.

Çocukluk çağında veya 20’li-30’lu yaşlarda tespit edilebilen iyi huylu kemik tümörleri bazen herhangi bir tedavi gerektirmezken bazen de kemiğe zarar verecek konumda oldukları için ameliyat gerektirebilirler. Kanserin kemiğin kendi dokusunda veya vücudun rastgele bir bölgesinde kemiğe yayılması sonucu gelişen kötü huylu kemik tümörlerinde de erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor. Ağrı ve şişlik veya başka bir rahatsızlık nedeniyle çekilen röntgen filmleriyle saptanabilen kötü huylu kemik tümörlerinin tedavi planı; Tümörün tipine, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre yapılır.

Malign kemik tümörleri cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilebilir. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhtilal Özer kemik tümörlerinin tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kemik tümörlerinin çoğunluğu kanserlerin yayılmasıyla oluşur.

Kemik tümörleri, vücudun diğer organlarındaki kanserlerin kemiğe yayılmasından kaynaklanabileceği gibi, kemik dokusunun kendisinden de kaynaklanabilir. Primer kemik tümörleri yani kemikte gelişen tümörler diğer tümörlere göre daha nadir görülür. Tüm tümörlerin %1’i kemik dokusunun kendisinden kaynaklanır. Ancak kemik tümörlerinin büyük çoğunluğu diğer organlardaki kanserlerin kemiğe yayılması (metastaz) ile ortaya çıkar.

Kemik tümörleri ağrı ve şişlik şikayetleri ile kendini gösterebilir.

Kemik tümörleri sıklıkla tümörün bulunduğu kol bacak kemiklerinde (ekstremitelerde) ağrı veya şişlik şikayeti ile ortaya çıkar. Bazı durumlarda başka bir nedenle çekilen röntgen filmlerinde veya hastanın herhangi bir şikayeti yokken kolay bir travma sonucu oluşan kırıkların tedavi sürecinde tesadüfen saptanır.

İyi huylu kemik tümörleri tedavi gerektirmeyebilir

Kemik tümörleri benign (benign) ve malign (malign) olarak ikiye ayrılır. Yaygın kemik tümörleri çoğunlukla çocuklukta veya 20’li veya 30’lu yaşlarda tespit edilir. Yaygın iyi huylu kemik tümörleri şunlardır:

• Fibröz kemik lezyonu (Ossifiye olmayan fibroma)

• Basit kemik kisti

• Anevrizmal kemik kisti

• Osteokondrom

• lifli displazi

• Dev hücreli kemik tümörü

İyi huylu kemik tümörlerinin bir kısmı tedavi gerektirmez, hasta sadece takip altında tutulur. Ancak teşhis edilen iyi huylu kemik tümörünün ilerleyici olduğu ve kemiğe zarar verdiği durumlarda ameliyat gerekebilir. Ameliyata rağmen agresif hastalarda nüks oranı %20 civarındadır. Bu nedenle hastanın birkaç ameliyat geçirmesi gerekebilir. Osteoid osteomlarda radyofrekans, ablasyon tedavisi, kriyo ablasyon tedavisi daha çok tercih edilmektedir.

Kötü huylu kemik tümörleri hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir.

Kemik kaynaklı malign tümörlerin insidansı milyonda 1-2’dir. Metastatik kemik tümörleri, yani diğer organlardaki kanserlerin kemiğe yayılması sonucu oluşan tümörler, primer kemik tümörlerinden çok daha sık görülmektedir. Primer kemik tümörlerinin kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı genetik hastalıklara eşlik edebilirler. Bu nedenle bu olgularda kemik tümörlerinin olabileceği akılda tutulmalıdır. En sık görülen malign primer kemik tümörleri;

• Osteosarkom kemik tümörleri

• Ewing sarkomu

• Kondrosarkom kemik tümörleri

Kişiye özel tedavi başarı oranını artırır

Osteosarkom ve Ewing sarkomu çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sık görülürken, kondrosarkom orta yaşlı ve yaşlı kişilerde daha sık görülür. Ağrı veya şişlik şikayeti ile gelen hastalara röntgen, MR, bilgisayarlı tomografi ve kemik sintigrafisi ile teşhis konur. Kötü huylu kemik tümörlerinin tedavisinde hastanın aldığı tanıya göre farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Hastaların çoğunda cerrahi bir prosedür gerekebilir. Ayrıca hastanın tanısına göre tedavi planına kemoterapi ve radyoterapi de eklenebilir. Kemik tümörlerinde tedavi sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği ve ne zaman normal hayata dönüleceği yapılacak tedavilerden farklılık gösterir. Hastaların tedavi sonrası muayenelerini aksatmamaları da çok değerlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu