Doktorlar, mühendisler ve işçiler bir araya gelerek depremzedeler için ısı ve ışık kaynağı yaptı
Doktorlar, mühendisler ve personel bir araya gelerek depremzedeler için ısı ve ışık kaynağı yaptı
KONYA – Konya’da doktor, mühendis ve işçilerden oluşan bir grup arkadaş, etkili olan depremler nedeniyle bölgeye gönderilmek üzere kamp sobası olarak bilinen ve teneke kutularda 2 günde 12 saat yanma özelliği olan siper mumu üretti. Kahramanmaraş’ta 10 il.
Konya’da görev yapan hekim, mühendis, üniversite öğrencisi ve emekçilerden oluşan bir grup arkadaş, Kahramanmaraş’ta 10 ili etkileyen depremler nedeniyle bölgedeki depremzedeler yararına çalışmak için fikir alışverişinde bulundu. Yapılan konsültasyonun ardından Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Şefik Atabekoğlu, oğluna kampta kullanılmak üzere yaptığı kamp sobası olarak bilinen siper mumu yapabileceklerini önerdi. Duruşmanın ardından sanayi sitesindeki bir iş yerinin ortasına gelen 30 kişilik grup, depremzedeler için üretime başladı. Yapılan çalışma ile mumların ham maddesi olan parafin yanan fırında eritilerek teneke kutulara yerleştirilen karton modüllerin üzerine dolduruldu. Donmaya bırakılan kamp mumları daha sonra deprem bölgesindeki vatandaşlar için hazır bir ısı ve ışık kaynağına dönüştürülüyor.
“En azından ellerini daha rahat ısıtabiliyorlar”
Zelzele bölgesinde su, ısı ve ışık ihtiyacı olduğunu anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Hekim Şefik Atabekoğlu, “Şu anda orada sahra üsleri var. Suya, ısıya ve ışığa ulaşmak çok zor. Düşündüğümüzde Hangisine yardım edebiliriz, işte çocuklarımız, daha önce arkadaşlarımızla kamp yapanlardan bildiklerimiz.Onlar için yaptığımız ‘siper mumu’ olarak bilinen bir tür uzun yanan kamp sobası, olur diye düşündük. Orada da muhtaçlık olur. Hele oradaki tabip arkadaşlarımız gönderelim deyince, mumları olsa da bari ellerini daha rahat ısıtsınlar. Ufak su ısıtma işlerinden veya ışıktan faydalansınlar.” diye düşündük. dış mekanlarda kullanılabilecek bir ısı ve ışık kaynağı yapmalıdır. Arkadaşlarımızla bu konuda örgütlendik ve bu işe başladık” dedi.
Meslek grubundan pek çok arkadaşıyla bu çalışma için organize olduklarını belirten Doktor Şefik Atabekoğlu, “İkinci Dünya Savaşı’nda Rus askerlerinin de kullandığını, çantalarında mutlaka bulunması gereken malzemelerden biri olduğunu öğrendik. donmasın diye poşetler.ya da evinde elektrik,su,doğalgaz olmayan kişiler için devletin öncülüğünde yapılıp belli yerlere gönderildiği internet haberi olarak aldık.geldiler 2-3 gündür yaklaşık 30 kişi olarak bunun için hazırlanıyoruz. İnşallah bu akşam da tamamladık, elhamdülillah diyoruz. Yarın oraya göndermeye çalışacağız” dedi.
“Umarım Türkiye’deki insanlara da faydası olur”
Siper mumunu nasıl yaptıklarını anlatan Dr. Atabekoğlu, “Kutu içini kartonla dolduruyoruz. Burada el emeğine ihtiyacımız var ve o kısmı arkadaşlarımız hallediyor. Sonra yanıcı bir element olarak parafin kullanıyoruz. Kullanılan parafin. mum yapımında kartonları teneke kutunun içine yerleştirdikten sonra ısıtılarak üzerine erimiş parafin dökülüyor.Bir karton kesip bırakıyoruz. Parafin donduğunda dökülmez, dağılmaz, etrafa yayılmaz ve taşınması kolay bir ısı ve ışık kaynağı oluşturur. Umarım Türkiye’deki insanlara da yardımcı olur” dedi.